Avui83
Mensual2756
Visites141927

Traductor

Catalan English French German Portuguese Russian Spanish

                      

Briòfits: molses i hepàtiques

 

Losa i Montserrat citaren, l’any 1951, sis espècies a la vall d’Arinsal. Es tracta, doncs, de tàxons de presència probable o segura dins el parc. Les espècies citades foren Sphagnum acutifolium, Sphagnum papillosum, Sphagnum quinquefariumbidi, Drepanocladus uncinatus, Drepanocladus fluitans i Brachythecium glareosum.

Des de llavors, el coneixement sobre la flora briofítica del parc ha anat augmentat, malgrat que el nivell actual de coneixement encara es pot considerar deficient. Entre els darrers treballs apareguts sobre els briòfits d’Andorra figura “Aportación a la flora briofítica del Principado de Andorra”, que es presentà, en format pòster, al IX Col·loqui de Botànica Pirenaico-Cantàbrica, que tingué lloc els dies 8 i 9 de juliol de 2010 a l'Auditori Nacional d'Ordino, organitzat pel CENMA (Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra) del Institut d'Estudis Andorrans, el Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal de la Universitat de Barcelona i el Comú d'Ordino. Aquesta comunicació inclou nombroses dades obtingudes a l’interior del Parc Natural.

  

 Molsa de l’ordre de les Grimnials (Jordi Nicolau-BIOCOM)

   

Fongs i líquens

 

El “Llistat preliminar dels fongs macromicets del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, elaborat durant els anys 2009 i 2010 amb la col·laboració del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra) del Institut d’Estudis Andorrans, inclou un total de 156 tàxons (2 mixomicots, 1 zigomicot, 15 ascomicots i 138 basidiomicots), 15 dels quals no havien estat citats a Andorra. En aquest darrer grup s’inclouen espècies com Encoelia furfuracea o el fal·lus caní (Mutinus caninus). El número de tàxons identificats fins ara a l’interior del parc, que correspon únicament al 3,29% de la superfície nacional, equival aproximadament al 20,94% dels detectats a Andorra.

  

 Lycogala epidendron, fong mixomicot (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

 Mitrula paludosa, fong ascomicot (Jordi Nicolau-BIOCOM)

 

 Mutinus caninus, fong basidiomicot (Jordi Nicolau-BIOCOM)

  

 

En referència als líquens, convé esmentar que es coneix la presència de 31 espècies alpines a l’entorn del pic del Comapedrosa, les quals foren citades l’any 2000 per Azuaga i Gómez-Bolea en l’article “Líquens d’Andorra. Terrícoles, humícoles i muscícoles de l'estatge alpí”. 

  

Pseudevernia furfuracea, liquen fruticulós (Jordi Nicolau-BIOCOM)

   

Flora vascular

 

Pel que fa a la flora vascular, la primera aproximació al catàleg florístic de l’àrea del Comapedrosa, que inclogué el Parc Natural i àrees adjacents, llistà, tenint en compte els tàxons de presència segura i els de presència probable, un total de 629 tàxons. L’any 2005, amb l’objectiu de millorar el coneixement sobre aquest grup biològic, es realitzà el catàleg de la flora vascular de la meitat oest del Parc Natural, i l’any 2007 el de la meitat est. Aquest treball es basà en la recopilació de citacions bibliogràfiques i la realització d’aixecaments d’inventaris fitosociològics, entre altres metodologies. En total, en tot l’espai protegit es catalogaren 699 tàxons, alguns d’ells per primera vegada a Andorra (Hieracium valirense, Hieracium viscosum, Arrhenatherum elatius subsp. sardoum i Agrostis canina subsp. canina). Podeu descarregar el catàleg complet mitjançant el següent enllaç: “Catàleg de flora vascular (Pteridophyta i Spermatophyta) del Parc Natural Comunal de les valls del Comapedrosa.

  

 Dent de ca (Erythronium dens-canis) (Jordi Nicolau-BIOCOM)
 
 Lliri blau (Iris latifolia) (Jordi Nicolau-BIOCOM)
 

  

A més, prospeccions florístiques posteriors, la majoria en col·laboració amb l’equip tècnic del Parc Natural de la Vall de Sorteny, han permès ampliar el catàleg florístic del parc fins als 714 tàxons. Entre tots aquests se n’inclouen un total de 79 amb un estatus de conservació desfavorable segons la Llista Vermella de la flora vascular d’Andorra. Al següent document trobareu una relació de tots aquests tàxons amenaçats: “Tàxons detectats al Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa inclosos en alguna de les categories d’amenaça de la Llista Vermella de la flora vascular d’Andorra“.
 
 
 Pensament alpí (Viola cenisia lapeyrousiana) (Jordi Nicolau-BIOCOM), tàxon catalogat com a LC (Poc preocupant)
 
 Marcòlic pirinenc (Lilium pyrenaicum) (Jordi Nicolau-BIOCOM), espècie catalogada com a NT (Quasi amenaçada)
 
 Cerasti pirinenc (Cerastium latifolium pyrenaicum) (Jordi Nicolau-BIOCOM), tàxon catalogat com a LC (Poc preocupant)
 

Trobareu més informació sobre la flora i els hàbitats del parc a l’article “Estat actual del coneixement de la flora i els hàbitats CORINE del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa (Andorra), publicat al llibre d’actes del IX Col·loqui de Botànica Pirenaico-Cantàbrica, que tingué lloc els dies 8 i 9 de juliol de 2010 a Ordino. Alhora, i si el que voleu és gaudir in situ de la flora del parc, podeu descarregar el fulletó “On observar flora”, que descriu alguns dels indrets més interessants per descobrir la flora vascular de l’espai protegit.

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates