Avui82
Mensual2755
Visites141926

Traductor

Catalan English French German Portuguese Russian Spanish

                      

Les primeres ascensions

 

En aquest apartat es recull part de la informació compilada pel bloguer aragonès Alberto Martínez Embid sobre les primeres ascensions al Comapedrosa, de la qual també en feu ressò el Periòdic d'Andorra (notícies aparegudes el 21 de maig de 2012, el 4 de febrer de 2013, el 8 de maig de 2013 i el 24 de setembre de 2013).

La primera ascensió al Comapedrosa data del 22 de setembre de 1858 i els seus protagonistes foren els sis membres de la comissió hispanoandorrana que en aquella època delimitaven la frontera entre els dos països –una frontera que erròniament pensaven que passava pel Comapedrosa-. El brigadier José Mellid de Bolaño, Antonio de Moner i José López, per part espanyola, i el síndic Francesc Duran, el subsíndic Joan Moles i un tal Josep Povida, per la part andorrana, foren els encarregats d'aquesta fita.

Alphonse Lequeutre y Henri Passet realitzaren, el 19 d'agost de 1877, un intent d'ascensió fins al Comapedrosa des d'Alins, però no pogueren ubicar correctament el cim i, per tant, no pogueren arribar-hi.

Alberto Martínez Embid també esmenta els cinc primers ascensos turístics –així en diu ell– que es realitzaren al Comadedrosa: des del tolosà Roger de Monts fins a la nissaga dels Marcailhou d'Aymeric, el 18 de juliol de 1894. Entremig també trepitjaran el sostre andorrà Maurice Gourdon (el 28 de juny de 1882), Henri Brulle (el 22 de juliol de 1882) i Aymar d'Arlot, comte de Saint Saud (el 28 de juliol de 1886).

L'ascens del tolosà Roger de Monts, que fins fa poc es considerava el primer ascens documentat al Comapedrosa, passà a la història de la següent manera: un excursionista posterior, Aymar d'Arlot, compte de Saint Saud, va trobar una targeta de visita del Roger de Monts a la torre de pedres que algú (de fet, els sis membres de la comissió hispanoandorrana!!) havia aixecat anteriorment al cim del Comapedrosa.

El compte de Saint Saud va coronar el Comapedrosa el 28 de juliol de 1886, cap a les 12 del migdia, i va fer el que, probablement, és el primer perfil d'aquest cim.

 

f5

Probable primer perfil del Comapedrosa. Font: gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France.

 

Una altra fita destacada és la primera ascensió al Medacorba, cim pròxim al Comapedrosa, datada el 8 d'agost del 1866 i protagonitzada per Manuel Oncín, Santos Gil i Eusebio Eira, militars espanyols destacats al Pirineu per traçar la primera Carta Geogràfica d'Espanya.

 

Bassa estany Negre i Canyoques Josep Altimir

Bassa de l'estany Negre i les Canyoques. Setembre de 1969. Foto: Josep Altimir.

 

Salt aigua Comapedrosa Josep Altimir

Salt d'aigua de Comapedrosa. Juliol de 1971. Foto: Josep Altimir.

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates