Inici / El Parc / Patrimoni natural i cultural

PATRIMONI NATURAL I CULTURAL

Fotografia: Alca Films

Per conèixer el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, i en especial tot el seu patrimoni natural i cultural, us recomanem que feu una ullada al documental “Un any al Comapedrosa”, enregistrat pel propi equip tècnic de l'espai protegit, amb finalitats educatives, entre el 21 de desembre de 2010 i el 5 d'octubre de 2011.

Clima


Fotografia: Jaume Riba

El relleu abrupte i l’altitud elevada condicionen una climatologia típica d’alta muntanya de la zona climàtica temperada, caracteritzada per hiverns freds i estius relativament calorosos, en els quals es concentren les màximes precipitacions mitjanes estacionals.
Llegeix més

Geologia i geomorfologia


Fotografia: Jaume Riba

El gradient altitudinal del parc va dels 1.500 m sobre el nivell del mar, aproximadament, fins als 2.942 m de l’Alt de Comapedrosa, el sostre d’Andorra. Altres cims destacats, amb altituds superiors als 2.900 m, són el Roca Entravessada (2.927 m) i el Medecorba (2.913 m).
Llegeix més

Flora


Fotografia: Jaume Riba

El “Catàleg de flora vascular del parc” inclou uns 700 tàxons, alguns d’ells no detectats en cap altra àrea d’Andorra.
Llegeix més

Fauna


Fotografia: Jaume Riba

El catàleg de la fauna vertebrada del parc està format per més de 140 espècies, incloses algunes espècies amenaçades i/o endèmiques dels Pirineus. El veritable protagonista és la serenalla pallaresa, petit saure exclusiu d’una reduïdíssima àrea.
Llegeix més

Hàbitats


Fotografia: Jaume Riba

El parc presenta elements biogeogràfics pertanyents a dues de les grans regions d’Europa occidental, la bòreo-alpina i l’eurosiberiana. Es poden diferenciar tres estatges de vegetació, des de les cotes inferiors a les superiors: montà, subalpí i alpí.
Llegeix més

Usos del sòl i paisatge


Fotografia: Jaume Riba

El parc presenta una important coberta de tarteres i roquissars pel fet de ser un espai d'alta muntanya. Les zones forestals queden relegades al fons de vall i a les cotes menys altes dels vessants. Els prats i herbassars s'estenen per les pletes de Comapedrosa i del Pla de l'Estany i per les pastures de les Fonts.
Llegeix més

Cultura i tradició


Fotografia: Jaume Riba

Els principals elements culturals del parc corresponen a les construccions lligades a la pagesia tradicional i els camins.
Llegeix més

El gradient altitudinal del parc

dels 1.500 m sobre el nivell del mar

fins 2.942 m de l'Alt de Comapedrosa